Residentie Koester blaast haar eerste kaarsje uit. Het verblijf in Gent voorziet in onderdak voor kinderen met kanker en hun gezin die een ambulante behandeling krijgen in het UZ Gent. Dat wil dus zeggen dat het kind tussen de behandelingen door niet kan overnachten in het ziekenhuis en naar huis moet. Leuk als je in Gent woont, maar onhaalbaar als je dagelijks moet pendelen naar pakweg Antwerpen. Residentie Koester biedt een oplossing voor die situaties.

Onmogelijke verplaatsingen

Stel: je woont in Limburg en moet plots dagelijks drie weken lang pendelen naar het UZ Gent. Klinkt onwaarschijnlijk, maar toch is het wat ouders te horen krijgen die een kind met kanker in ambulante behandeling hebben. Het gebeurt nu eenmaal wel vaker dat kankercentra patiënten doorsturen naar een ander ziekenhuis, waar ze gespecialiseerd zijn in een bepaalde therapie. “We krijgen hier dus regelmatig mensen over de vloer uit Antwerpen, Limburg of Charleroi”, zegt Dierik Van den Meerssche, directeur van Kinderkankerfonds vzw. “Het is uiteraard onhaalbaar om wekenlang te pendelen voor zo’n ingrijpende behandeling. We zagen duidelijk de nood om gezinnen ergens te kunnen opvangen tijdens de behandeling van hun kind, dus besloten we een paar jaar geleden om dit project op te starten.”

 

“We bieden gezinnen een concrete oplossing”

De organisatie kocht een appartementsblok vlak bij het UZ Gent en bouwde het om tot Residentie Koester. Daar vind je tegenwoordig het secretariaat van Kinderkankerfonds vzw én 3 appartementen, waar gezinnen kunnen verblijven tijdens de behandeling van hun kind. “Na één jaar kunnen we de resultaten van dit project gerust uitstekend noemen. We kunnen gezinnen nu een concrete oplossing bieden wanneer ze zich geen hotel kunnen veroorloven, of wanneer ze liever niet in een hotel verblijven. 3 weken is immers lang om op hotel te zitten met een jong kind. Hier kunnen ze in een huiselijke setting verblijven en even tot rust komen. Het is een belangrijke zorg die wegvalt voor hen, de zorg voor hun kind is al heel belastend. We zijn heel fier dat we dit kunnen doen als organisatie, uiteraard ook door de steun van al onze actievoerders en sponsors.”

Uniek in België

Kinderkankerfonds vzw is de eerste organisatie die met zo’n oplossing voor kinderen met kanker komt, wat het een uniek concept maakt in ons land. De organisatie denkt dat de nood enkel zal toenemen, ook elders in België. “Ieder kankercentrum is wel in een bepaalde therapie of behandeling gespecialiseerd, denk maar aan het UZ Leuven waar ze als enige in België protontherapie aanbieden. We hopen dus in de toekomst nog meer gezinnen te kunnen helpen, ook op andere plaatsen in België.”

Kom meer te weten over onze werking

deLIEving

deLIEving is een gezellige speel- en leefruimte in het kinderziekenhuis UZ Gent voor brussen (broers en zussen) van zieke kinderen. 

 

Meer info

De Kanjerketting beloont

De Kanjerketting zorgt voor lichtpuntjes tijdens de moeizame behandeling van kinderen met kanker. Iedere kraal staat voor een bepaalde behandeling of ingreep. Het vertelt het dappere verhaal van zieke kinderen.

Meer info

KOESTER maakt thuiszorg mogelijk

Zieke kinderen in het ziekenhuis willen niets liever dan thuis zijn. KOESTER staat voor Kinder Oncologische Eenheid voor Specifieke Thuiszorg en Rehabilitatie en maakt dit reeds meer dan 28 jaar mogelijk.

Meer info